Vo vodnom slalome viacnásobné nezdary, finále len pre Beňuša

08.06.2013 Celý región

Krakov 8. júna (spravodajca TASR) - Na 14. majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode sa sobota nezačala pre slovenskú výpravu šťastne. Celý šampionát, ktorý sa v Krakove uskutoční počas víkendu v skrátenej podobe, odštartovala predpoludním kvalifikácia singlistiek a v nej prepadla Katarína Macová, do finále nepostúpil taktiež ďalší slovenský tromf singlista Alexander Slafkovský, z kajakárov ani jeden, a tak zo siedmich pokusov v troch kategóriách si finále vypádloval jedine singlista Matej Beňuš, postupujúci zo štvrtej priečky.

Bývalá majsterka Európy spred troch rokov v Čunove Katarína Macová, rankingová trojka, stroskotala na jednej z 24 bránok, presne na čísle 13. Penalizácia 50 sekúnd, dovedna až 60, spôsobili, že skončila medzi 21 štartujúcimi na nepostupovej 19. pozícii a doplatila tak na okresanú kvalifikáciu s jedinou jazdou namiesto dvoch, bez možnosti opravy. Síce jednoduchá voda, ale o to zložitejšia trať s rozostavanými bránkami narobila podobné problémy ako Macovej ďalším ôsmim singlistkám, keď vynechali minimálne jednu bránku.

Medzi 38 singlistami sa museli Slováci zmieriť s dvoma stratami. Kým Matej Beňuš zvládol tlak kvalifikačnej jazdy perfektne a obsadil štvrté miesto, Jerguš Bača na 12-tom a Alexander Slafkovský na 20. mieste zaostali za finálovou postupovou desiatkou. V premiérovom štarte Baďuru delilo od nej veľmi málo a keby si raz neťukol na piatej bránke, do finále by postúpil. Úplne zlyhal Slafkovský, rankingová jednotka, keď 'naťukal' až osem trestných sekúnd na piatej a potom na úseku medzi 8.-10. bránkou.

Matej Beňuš po kvalifikácii: "Tento rok sme tu stávili veľa času, cítim sa na trati dobre, verím si. Stavitelia vytvorili veľmi ťažký kurz, trať je dosť silová a bránky sú aj na takých miestach, kde sa voda veľmi mení, treba mať šťastie aj na dobrú vodu."

Pred finále Matej Beńuš zvažoval, kde by mohol zrýchliť. "Na strednom úseku som si zvolil napriamo pádlovanie ako jeden z mála, tam som stratil zo dve sekundy a stálo ma to aj veľa síl. Ku koncu som to teda len istil, aby som neurobil chybu."

V najnabitejšej kategórii s 57 kajakármi slovenskú trojicu spájala hlavne mladosť, no aj nespokojnosť, keď si finále nikto nevyjazdil. Mladučký Jakub Grigar nebol s kvalifikačnou jazdou spokojný, aj keď zo slovenskej trojice na 21. priečke najlepší. "Zašiel som jazdu, ktorá nebola najlepšia, pokazil som protivodky, nevychádzali mi nájazdy, dosť ma to zanášalo, malých chýb sa nahromadilo a navyše som si aj raz ťukol. Spokojný veľmi nie som, mohlo to byť lepšie. Tlak som necítil, preteky si užíval, bavilo ma to, divácka kulisa bola výborná. Škoda, že som nevládal, trať si vyžadovala veľa pádlovania, silnejší kajakári mali výhodu. Našli sa aj technické pasáže, trať bola pomerne vyvážená, len som mal byť na nej rýchlejší."

Viac sa mohol na seba zlostiť Ján Šajbidor, jazdil dostatočne rýchlo, no až šesť trestných sekúnd na bránkach 3, 21 a 23 ho odsúdilo na 29. miesto. Sklamanie z jázd kajakárov vynásobil Martin Halčin, od ktorého sa najviac očakávalo. "Som maximáne sklamaný a znechutený. Najhoršie je, že ani neviem, kde som v jazde urobil toľko chýb, musím si to pozrieť na videu a rozanalyzovať. Keď som sa rozjazdieval, cítil som sa veľmi dobre. Asi robíme chybu v príprave, neviem si to vysvetliť, cítim sa unavený, niečo musíme radikálne zmeniť. Na trati sa mi vytratila výbušnosť pri výjazdoch z protiprúdov, tam asi naskakovali najväčšie straty. Trať bola postavená pre silových kajakárov, no aj pre technických a ja si nemyslím, že sme na 15-členné finále nemali."

V krakovskom areáli Kolna si v sobotu diváci i samotní slalomári pochvaľovali konečne aj počasie, bolo dusno, horúco, svietilo slnko a nefúkal vietor. Povodne, ktoré do poslednej chvíle ohrozovali ME, pripomínala len na hnedo sfarbená voda a niekde aj bahno na brehu. Na svoj nedeľný štart v pohode čakali aj bratia Hochschornerovci. "Už sme tu pridlho a radi by sme to mali za sebou," povedal zadák Peter. "Trať pôsobí jednoducho, no možno nájsť na nej aj zložitosti, najmä dve miesta na 'erku'. Tak sa zdá, že z jednoduchej vody sa snažili vytvoriť stavitelia zložitú trať a aj sa im to čiastočne podarilo."

Finálové výsledky

C1m: 1. Jan Benzien 89,80 (0), 2. Sideris Tasiadis (obaja Nem.), 3. Matej Beňuš (SR) 91,57 (0), 4. Jon Erguin 95,04 (2), 5. Ander Elosegi (obaja Špan.) 95,16 (2), 6. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 96,12 (4)

K1m: 1. Jiří Prskavec (ČR) 81,17 (0), 2, Michael Kurt (Švajč.) 81,80 (0), 3. Sebastian Schubert (Nem.) 83,62 (0), 4. Dariusz Popiela (Poľ.) 83,95 (0), 5. Giovanni De Gennaro (Tal.) 84,34 (0), 6. Samuel Hernanz ((Špan.) 84,41 (0)

C1ž: 1. 1. Caroline Loirová (Fr.) 114,39 (0), 2. Julia Schmidová (Rak.) 114,91 (0), 3. Nuria Vilarrublová (Špan.) 123,21 (0), 4. Aleksandra Liachinová (Rus.) 131,03 (2), 5. Oriane Reboursová (Fr.) 136,74 (10), 6. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 138,51 (6)
 

Vyberte región